Mi az az inverteres klíma?

Mi az az inverteres klíma?Sok helyen hallatod, hogy, ha klímát vásárolnál, mindenképpen inverteres klímát vegyél, mert jobb, mint az egyéb klímák. De mit is jelent, hogy inverteres egy klíma?

Az inverteres klíma legnagyobb előnye, hogy kevesebb áramot fogyaszt és sokkal csendesebb, mint a másik klímák. Az ún. on-and-off klímák jellemzője, hogy amikor működésben vannak, akkor teljes erőbedobással működnek, különben pedig kikapcsolt állapotban vannak. Nincs köztes megoldás, csak a két véglet létezik működésükben. Működés közben sokkal hidegebb levegőt fújnak a térbe, ezáltal néha kellemetlen a használatuk.

Az inverteres klíma működésének lényege, hogy a hűtő kompresszor fordulatszámát a megfelelő hűtési vagy esetleg fűtési hő terheléshez, azaz a hőigényhez igazítja. Ennek megfelelően a kompresszor szinte folyamatosan működik, azonban nem maximális teljesítményen, hanem olyan teljesítményt nyújt, amilyet az adott helyzet megkövetel. A klíma a beépített hőérzékelők segítségével kiszámolja, hogy a kompresszornak hogyan kell működnie annak érdekében, hogy a hűtés vagy a fűtés folyamatosan azon az értéken legyen, amelyet elvárunk mi is a berendezéstől. Ez a teljesítménykülönbség megjelenik a fogyasztásban, mivel az inverteres klíma jóval kevesebbet fogyaszt.

Ennek a működésnek köszönhetően az inverteres klíma pontosabb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, mivel nincs a rendszeres ki-be kapcsolgatás, hanem a folyamatos működésnek köszönhetően tartani tudja a beállított hőmérsékletet.