A munkavédelmi cipők, bakancsok feladatai

A munkavédelmi cipők, bakancsok feladataiA munkavédelem számos területen, szakmában kiemelt jelentőséget kap, mivel rengeteg kellemetlenségtől, problémától lehet megóvni magunkat, ha megfelelő munkavédelmi felszerelést viselünk. Az egyik legnépszerűbb ruhadarab a munkavédelmi cipő, bakancs, melyek rengeteg feladatot tudnak ellátni. Lássuk, melyek ezek.

Nehéz tárgyak elleni védelem

Építkezéseken, szállító cégeknél gyakran kell nehéz tárgyakat, eszközöket cipelni, melyek ráeshetnek lábunkra. Ha nem rendelkezünk olyan, általában acélbetétes, munkavédelmi bakanccsal, ami a leeső tárgyak ellen megvéd, könnyedén megsérülhetünk.

Védelem elcsúszás, elesés ellen

Szintén gyakori probléma munkaterületeken, de akár otthonunkban is pl. télen az elcsúszás veszélye. Ennek megelőzésére, megoldására olyan munkavédelmi cipőre lesz szükségünk, melynek a talpa rendelkezik csúszás elleni védelemmel.

Extrém időjárás elleni védelem

Télen nem csak az elcsúszás okoz problémát, hanem a hideg időjárás is. Ha lábaink nincsenek megfelelően melegen tartva, az komoly problémákat tud jelenteni. Nem csak az időjárás miatt lehet extrém hőmérséklet, hanem pl. tűzoltók esetén olyan bakancsra van szükség, amely véd a meleg ellen.

Szúrás, vágás elleni védelem

Vannak olyan munkaterületek, ahol nagy az esélye, hogy a dolgozó belelép valamibe, vagy hegyes, szúrós tárgy esik a lábára. Ilyen pl. az építési terület, ahol szintén előnyös az acélbetétes bakancs viselése. A bakancs talpának szintén megerősítettnek kell lenni, hogy ha hegyes eszközre, pl. szögre, üvegre lépünk, az ne tudjon áthatolni a lábbeli talpán.