Mi az a numizmatika?

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó tudományág. Eredetileg csak régi érmék gyűjtése volt a numizmatika, mára azonban továbbfejlődött modern pénzformák, pénzhelyettesítők és értékpapírok kutatására, gyűjtésére is, valamint a virtuális fizetőeszközökre is.

Magyarországon több évszázados múlttal rendelkezik a tudományos numizmatika, az 1700-as évek végén kezdődhetett. Az érmek és a bankjegyek rengeteg információt mutatnak meg arról a korról, melyben készítették, valamint használták őket. Ezeket az információkat kutatják általában a numizmatikusok.

Mára azonban ma már a pénzek fajtája széles, hatalmas mennyiségű, valamint rendkívül változatos, így a numizmatika több részterületre bontható. Vannak, akik csak a papírpénzekkel foglalkoznak, vannak, akik értékpapírokkal, de olyanok is, akik korabeli hamisítványokat vizsgálnak, nem eredeti pénzeket.

Amiket vizsgálnak:

  • a pénz tulajdonságai, sajátosságai
  • a pénzek fizikai jellemzői
  • a pénzverés, pénzkészítés, pénzhamisítás
  • a pénzhasználat, pénzforgalom
  • a nem fizetőeszközként használt érmék

A numizmatikával komolyan foglalkozó emberek száma néhány ezerre tehető hazánkban. Ezeknek az embereknek nem könnyű a feladata, mivel Magyarország színes történelmének köszönhetően rengeteg féle érmét lehet találni. Ezeket az érméket általában csoportosítani szokták az adott kornak megfelelően (pl. Árpád-ház, Habsburg-kor, Károly Róbert korabeli stb.). Sokan ezen korok közül csak egyre szakosodnak, mivel így könnyebb egy teljes gyűjteményt összeszedni (időben és költségekben is jobban ki lehet így jönni).