Tévhitek lézeres szemműtéttel kapcsolatban

A lézeres szemműtét ma már elterjedt kezelésnek számít, rengetegen esnek át rajta, és látnak utána tökéletesen. Ennek ellenére rengeteg tévhit kering a lézerkezelésekkel kapcsolatban. Ezek közül fogunk néhányat összegyűjteni és bemutatni.

A lézeres szemműtét veszélyes

Ez természetesen nincs így, ha megfelelő klinikán végzik a kezelést. Előfordulhatnak komplikációk, mint minden beavatkozásnál, de a lézerkezelés az egyik legveszélytelenebb kezelés.

Mindenki számára lehetséges

18 és 65 év közötti korban végeznek csak lézeres szemműtétet. A 18 évet sem lehet kőbe vésni, mivel fiatal korban a szem még változás alatt lehet, aminek végéig nem végeznek el szemműtétet embereken. Ez sokaknál 18 éves korra végbemegy, azonban előfordulhat, hogy tovább tart.

65 éve felett pedig azért nem végeznek kezeléseket, mert ekkor már az öregség miatti szemelváltozás, ami nem korrigálható.

Nem csak korbeli megkötések vannak, hanem különböző betegségek esetén (pl. súlyos cukorbetegség) sem végeznek lézerkezelést. Ezeket alkalmassági vizsgálat során szűrik ki.

A beavatkozás alatt nem lehet mozgatni a szemet

Ez gyakori tévhit, sokan gondolják azt, hogy a szem mozgatása problémákkal jár, azonban ez nincs így. A modern lézereknek köszönhetően le lehet követni a szem mozgását, és a lézer probléma nélkül tudja korrigálni, ha valaki megmozdítja a szemét.

Sokáig tart a felépülés

A lézeres szemműtétek után általában 24-48 órával már vissza lehet térni a normál kerékvágásba, néhány kivételtől eltekintve. Úszni, kontakt sportokat űzni, természetbeli aktivitásokat hosszabb ideig kell kerülni.