Kerti tó építése előtti teendők

Kerti tó építése előtti teendőkA kerti tó építésének egyik első lépése a megfelelő tervezés. Az építést, munkálatokat, kerti tó eszközök beszerzését csak akkor szabad elkezdeni, ha már pontosan tudod, mit szeretnél csinálni. Enélkül csak felesleges kiadásokkal, problémákkal találkozhatsz.

Hova érdemes tenni a kerti tavat?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a tó a legjobb helyre kerüljön. A cél, hogy olyan helyen alakítsd ki kerti tavad, ahol napi 8 órát sütni fogja a nap. Ez különösen fontos akkor, ha azt szeretnéd, hogy szép növények, virágok éljenek tavadban.

Mekkora legyen a tó?

Ennek eldöntéséhez szükség lesz arra, hogy mire szeretnéd használni. Ha szeretnéd, hogy halak legyenek benne, akkor a minimum a 60 cm-es mélység. Vannak olyan virágok, amelyeknek ez nem biztos, hogy elegendő, de a legtöbb növény szintén megelégszik a 60 cm-es mélységgel.

Nem csak a mélységre, hanem az alapterületre is figyelni kell, mert ha túl sok mindent zsúfolsz kis helyre, akkor az hátrányos lehet egyes növényeknek, halaknak. Természetesen a rendelkezésre álló terület is korlátot jelenthet, nem mindenki rendelkezik hatalmas kerttel.

Mielőtt nekiállnál a munkálatoknak, mindenképpen jelöld ki valamivel a tó várható méreteit, hogy tudd, hogy ténylegesen mennyi helyet fog elvinni, valamint, hogy hogyan fog kinézni a kerted összességében a tó méreteinek függvényében. Látatlanban sokszor nehéz elképzelni, hogy valójában mekkora terület is fog maradni a tó mellett/körül, és a munkálatok elkészülte után már nem lehet kicsinyíteni a tavon.