Mit csinál a gyógyszerész?

Mit csinál a gyógyszerész?A gyógyszerész olyan egyetemi végzettségű szakember, aki gyógyszerészeti feladatokat lát el. Leggyakrabban gyógyszertárakban találkozhatunk velük, mivel azok működésének személyi feltétele a gyógyszerész alkalmazása.

A gyógyszerész az utolsó láncszem az egészségügyi ellátásban, aki a beteggel kapcsolatba kerül, mielőtt az hazavinné a kiváltott gyógyszert. Segítséget nyújt, tanácsokat ad a gyógyszer használatához, igény esetén elmagyarázza annak hatását, hatékonyságát, ezáltal is hozzájárulva a gyógyuláshoz.

Gyakran nem az utolsó láncszem a gyógyszerész ebben a folyamatban, hanem az első, mivel gyakran a betegen a gyógyszerárba mennek tanácsot kérni, azonban hazánkban a gyógyszerész receptet nem írhat, orvos által kiállított recept nélkül csak tanácsokat tud adni a betegeknek.

A gyógyszerész feladatai a gyógyszertár keretein belül a következők: felvilágosítás a gyógyszerek használatáról, tárolásáról; házipatikák felülvizsgálata; a gyógyszertárba nemcsak betegek, egészségesek is járnak; tanácsadás az egészséges életmódhoz.

A gyógyszertáron kívül is szerepet játszanak az egészségügyi nevelés területén a következőképpen: ismeretterjesztő előadások tartása, a gyógyszer sorsa a szervezetben, túlzott gyógyszerfogyasztás, mellékhatások, kábítószerek, gyógynövények; előadások egészségügyi témákról, mint pl. helyes életmód, korunk betegségei, családtervezés, csecsemőgondozás, időskori betegségek, munkahelyi ártalmak.