Mi alapján vásároljunk nyomtatót otthonra?

Mi alapján vásároljunk nyomtatót otthonra?A nyomtató vásárlása sok ember számára problémát szokott jelenteni, ugyanis sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire is figyeljenek, amikor nyomtatót szeretnének vásárolni. Nyomtató vásárlás előtt általában két csoportra bonthatjuk a figyelembe veendő dolgokat: az egyik, hogy milyen tulajdonságokra lesz szükségünk a használat szempontjából, a másik pedig, hogy mennyibe fog kerülni a nyomtató működtetése hosszútávon.

A működtetés szempontjából könnyebb dolgunk van, ugyanis ebbe általában a nyomtatópatronok, tintapatronok, tonerek tartoznak bele, aminek az árát előre meg tudjuk nézni. Azt kell csak eldönteni, hogy ragaszkodunk-e gyári tonerekhez, vagy kockáztatunk egy kicsit az általában jóval olcsóbb utángyártott eszközökkel.

A nyomtató kiválasztásához meg kell határoznunk, mire fogjuk használni a nyomtatót. Az általános nyomtatók A4-es lapok nyomtatására alkalmasak, ha mi is ilyen lapokat szeretnénk nyomtatni, akkor könnyebb dolgunk lesz. A nagyobb lapokhoz nagyobb nyomtatókra lehet szükség, melyek jelentősen drágábbak lehetnek. Szintén figyelni kell arra is, hogy mi van, ha nem általános oldalakat szeretnénk nyomtatni, hanem grafikákat, névjegyeket, okleveleket, fényképeket stb. Ilyenkor szükség lehet olyan nyomtatóra, amely kezelni tudja ezeket a nem megszokott méretű, anyagú papírokat is.

Vegyük még figyelembe azt is, hogy mekkora terhelése lesz a nyomtatónak. Otthoni használatra az alacsonyabb kategória is elég lehet, egy irodába azonban minőségi eszközre lesz szükségünk.