A lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat

A lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálatA lézeres látásjavítás népszerűsége folyamatosan növekszik az emberek körében, köszönhetően annak, hogy biztonságosan lehet vele javítani a szem fénytörési hibáit, ami után el lehet hagyni a szemüveget, kontaktlencsét. Minden esetben megelőzi a lézeres szemműtétet egy alkalmassági vizsgálat, ennek (és az alkalmazott technológiának) köszönhető a kezelés biztonságossága.

Vannak olyan jellemzők természetesen, melyek végleges alkalmatlanságot jelentenek a lézeres látásjavításra. Ilyen pl., ha valaki elmúlt már 65 éves, ha pacemakerre van szüksége, ha súlyos cukorbetegségben szenved, és autoimmun betegségek, valamint különböző szembetegségek is kizárják a lézeres szemműtétet. 65 éves kor felett szürkehályog műtét végzésére van már csak lehetőség.

Ideiglenes alkalmatlanságot jelentő tényezők a túl fiatal kor, a terhesség és a szoptatás időszaka és egyes gyógyszerek szedése is.

Ha ezek egyike sem áll fenn, akkor egy teljesen fájdalommentes alkalmassági vizsgálaton megmérik a szem fénytörési hibáit, valamint megvizsgálják a szemeket, mivel előfordulhatnak olyan esetek (pl. a túl vékony szaruhártya), amikor egyes kezelés típusok nem alkalmazhatók.

Az alkalmassági vizsgálatot követően megállapítják a szemműtét által elérhető várható eredményt, amire a nagyobb klinikák garanciát is vállalnak.

Az alkalmassági vizsgálat előtt, néhány napi, hétig, mellőzni kell a kontaktlencse viselését, mivel az megváltoztatja a szaruhártya alakját, ami pontatlan méréshez vezet.