Milyen a jó nyílászáró?

Milyen a jó nyílászáró?Az ajtók, ablakok nagyon fontos részeit képezik otthonunknak, épületeinknek. Nem mindegy tehát, hogy milyen nyílászárókat vásárolunk, építünk be.

Nyílászáró választásakor az első kérdés általában az szokott lenni, hogy melyik a jobb, a fa vagy a műanyag nyílászáró. A régi időkben a fa nyílászárók voltak a népszerűek, manapság viszont gyakran hallhatjuk, hogy műanyagot válasszunk, mert az a jobb. Az igazság azonban a kettő között található, ugyanis helyzettől, adottságoktól függ, hogy melyik a jobb választás. Fából is lehet kiváló minőségű, ugyanolyan jól záró ablakot választani, mint műanyagból, akár sokkal jobb kinézettel is. Ezt persze meg is kell tudni fizetni. A fa ablakok természetes anyagokból készülnek, könnyebben elkészíthetők és színre festhetők. A műanyag ablakokat azonban nem kell festeni, nem mennek tönkre, és jobb hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek.

Nem csak a funkciók fontosak, hanem a kinézet is. Sokan választanak fa ablakot azért, mert az adott épülethez az illik, akkor is, ha a funkciókat tekintve a műanyag nyílászárók előnyösebbek lennének.

Vegyük figyelembe azt is, hogy az adott nyílászáró hogyan működik. Pl., hogy merre nyílik, mekkora hely kell neki a kinyitáshoz, kinyílik-e egyáltalán teljesen, vagy csak egy bizonyos szögben.

A nyílászárók legtöbbször üveggel készülnek, amiből szintén széles a választék. Lehetséges, hogy szükségünk van biztonsági üvegre, ami jobban bírja a gyűrődést, de drágább is, mint az általános üveggel készült darabok.