A kerékbilincs használata

A kerékbilincs használataA szabálytalan parkolás komoly problémákat jelent a közlekedésben, települések életében, így egyre több település van, amely kerékbilincs használatával próbálja megfékezni a szabálytalan autósokat. A szabálytalan megállás és várakozás esetén a közterület felügyelő a szabálytalanul parkoló autóra kerékbilincset tehet fel, de kizárólag akkor, ha az nem akadályozza a forgalmat, és nem jár balesetveszéllyel.

Ha tehát olyan helyen parkol valaki szabálytalanul, ami már akadályozza a forgalmat, akkor arra kell törekedni, hogy az autó minél gyorsabban el legyen onnan szállítva. Szintén nem szabad lebilincselni olyan autót, amely mozgáskorlátozott igazolványt használ, akkor sem, ha nem megfelelő helyen parkol. Arra is figyelni kell, hogy a tűzcsap melletti autókat sem szabad lebilincselni, és olyanokat sem, melyek valakinek a bejárólja, kapuja előtt állnak. Ezeket a helyeket szabadon kell hagyni, nem maradhat itt autó huzamosabb ideig.

Kerékbilincs felszerelésénél figyelni kell arra, hogy lehetőleg a vezető oldali kerékre legyen felszerelve, és a járművön is jelezni kell a sofőr számára, hogy kerékbilincset helyeztek az autójára.

Kerékbilincs leszerelése csak akkor történhet meg, ha a hozzá tartozó bírság befizetésre került, és erről igazolással rendelkezik az autó tulajdonosa.