A leggyakoribb kutyabetegségek kölyökkorban

A leggyakoribb kutyabetegségek kölyökkorbanA kölyökkutyákat (és a felnőtt kutyákat is) számos betegség fenyegeti életük során, így figyelnünk kell arra, hogy rendszeresen vigyük kutyánkat állatorvoshoz, megkapja a szükséges védőoltásokat, valamint, hogy mi is odafigyeljünk arra, hogy lehet-e valamilyen problémája kedvencünknek.

A fiatal kutyák legveszélyesebb fertőző betegsége a parvovírusos bélgyulladás. Ez az agresszív, gyors lefolyású betegség állatorvosi ellátás mellett is magas halálozási aránnyal rendelkezik. A legjobb védekezés ellene a megelőzés, így ennek megfelelően a 6-7 hetes korban beadandó védőoltást és az évente beadott kombinált oltást nem szabad elfelejteni.

A másik, gyakran halálos kimenetelű, vírusos megbetegedés a szopornyica. Nem csak kölyökkorban, hanem felnőtt kutyák esetén is komoly betegségnek számít. Fiatal kutyák esetén magas láz, idősebbeknél csupán hőemelkedés jelentkezik első körben. Megelőzése a 2-3 hónapos korban beadott kombinált védőoltással, majd az évente beadott frissítő oltással történik.

A korábban csak trópusi területeken előforduló szívférgesség ma már hazánkban is előfordul, olyan kutyáknál is, melyek soha nem hagyták el hazánk területét. A fertőzés megelőzése könnyű, a kifejlődött férgek eltávolítása viszont csak igen komoly műtéttel történhet, ezért a hangsúly itt is a megelőzésen van. Megelőzéshez féregellenes hatású spot on készítmények alkalmazása ajánlott legalább tavasztól őszig, ezek többsége tetvek, bolhák, kullancsok ellen is hatásos.