A sporttáplálkozás alapjai

A sporttáplálkozás alapjaiA sportolók számára különösen fontos, hogy a megfelelő edzésmunkát megfelelő étrenddel támogassák. Ez a sporttáplálkozás, aminek alapjait fogjuk cikkünkben bemutatni.

Az első tudnivaló, hogy nem egyforma étrendre van szükség minden sportoló számára, minimálisan külön kell venni az erőképességi és az állóképességi sportokat, de a legjobb megoldás, ha mindenki egyéni étrendet készít, készíttet, és azt követi. Az egyéni étrend nem csak a sportágat veszi figyelembe, hanem a sportoló adottságait, jellemzőit is.

Sokan elkövetik a hibát, hogy étrendjük a túlzott fehérje bevitelre épül, és kevés szénhidrátot fogyasztanak. Ez különösen rossz megoldás állóképességi sportok esetén, mivel a szénhidrát jelenti a fő energiaforrást. Természetesen nem mindegy a szénhidrát minősége sem, ne a gyorséttermi kajákat fogyasszuk, hanem zöldségeket, gyümölcsöket, komplex szénhidrátokat.

A megfelelő teljesítmény feltétele, hogy vigyünk be elég kalóriát szervezetünkbe. Sokan rettegnek attól, hogy felszednek néhány kilót, és ehelyett átesnek a ló túloldalára, és kalóriadeficittel fejezik be a napokat, ami a teljesítmény romlásához is vezethet.

A sporttáplálkozás fontos része a megtervezett étkezés. Nem elég csak akkor enni, amikor megéhezünk, hanem, és az sem mindegy, hogy mikor mit fogyasztunk. Az edzések előtt célszerű gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani, utánuk pedig szénhidrátot és fehérjét egyaránt.

Láthatjuk tehát, hogy minden tápanyagból kell megfelelő mennyiséget bevinni, nem lehet csak elhagyni a szénhidrátokat (vagy pl. a zsírokat), csak az arányokra kell figyelni.